Ramen en roosters

Advies over de ramen, en het schoonmaken van de ventilatie-roosters in de ramen in de Zusterhof.

Advies: roosters altijd open

Er wordt aangeraden om de rooster altijd op “open” te zetten, voor een goede ventilatie van de woning (dit voorkomt o.a. schimmelvorming binnen).

In de meeste woningen staat de afzuiging bovendien continue op de laagste stand aan: het is dan belangrijk dat er verse lucht van buiten naar binnen kan komen.

Het schoonmaken van de ventilatiefilters in het raam

Wij raden u aan om 2 keer per jaar de ventilatieroosters schoon te maken. Voor het schoonmaken van de ventilatieroosters heeft u enkel een stofzuiger (of kwast) en een vochtige doek nodig“.

Instructie (zie ook video):

  1. Plaats de ventilatieklep in de “open” stand.
  2. Verwijder het insectenwerende binnenrooster met de hand en reinig het met water en zeep (bv. een allesreiniger).
  3. Maak de binnenkant van het ventilatierooster schoon met een stofzuiger of kwast.
  4. Plaats het binnenrooster terug op het ventilatierooster.

Op Youtube staat een handige instructievideo:

Ramen openen, kierstand

Om het raam te openen drukt u de beide zwarte knoppen aan de bovenkant van de raamhendels in, alvorens de raamhendel te draaien. Met de raamhendels kan het raam ook veilig op een kleine kier gezet worden (hier dienen de uitstekende delen op de hendels voor).

Onderaan ieder uitklap-raam zit een uitschuifbare dranger. Hiermee kan het raam wijder opengehouden worden. Op de dranger zit een donkere plastic huls. Door hier aan te draaien en hem naar wens vast- of los te draaien, kan de dranger in de gewenste stand worden vastgezet of weer losgemaakt om het raam weer dicht te doen.

Zonwerende folie? Niet zondermeer!

Vraag:Is het mogelijk om zonwerende of isolerende folie op het H++ glas te plakken?

Antwoord: “Het kan een thermische breuk geven. Het moet professioneel worden uitgevoerd”.  

Nalevering stokjes voor het ventilatie-rooster

Bij de ventilatie-roosters in de ramen horen speciale trekstokjes waarmee je ze open of dicht kunt zetten. Bij niet ieder raam is, door een tekort tijdens de plaatsing, zo’n stokje geleverd. Ze zijn in nabestelling. Let u even op dat u de missende stokjes t.z.t. krijgt!